Home
Beküldve:17th június 2011, Szerkesztő:Tetovalo

A nonfiguratív tetoválások a tetoválásminták igen széles választékú és közkedvelt csoportját alkotják. A nonfiguratív tetoválások a vonalak, alakzatok játékából születnek, de ez nem jelenti azt, hogy csak esztétikai funkciójuk lenne. A nonfiguratív tetoválások ugyanúgy rendelkeznek szimbolikus tartalommal, mint bármelyik másik tetoválás, csak esetleg esetükben erre nehezebb rájönni. A mögöttes tartalomnak általában mélyebbre nyúlnak a gyökerei, a szimbólum egy laikusnak nehezebben értelmezhető. A nonfiguratív tetoválások jellemzően inkább fekete-szürke színkombinációval jelennek meg, de természetesen színesek is lehetnek, mindenkinek ahogy tetszik.
A nonfiguratív tetoválások esetében érdemes külön beszélni két típusról. Vannak azok a minták, amik nagyobb múltra tekintenek vissza, valamelyik nép ősi motívuma, vagy nem kell, hogy ősi legyen, de köthető valahova, van egy karakteres jelentése, szimbolikája. És vannak azok a nonfiguratív minták, amiket a tetováló művészek kreáltak. Ezek esetében a hangsúly általában az esztétikán van, a vonalak harmóniáján vagy diszharmóniáján. A kettő között nem szabad minőségi különbséget tenni, más jellegűek, mást képviselnek, de egyik sem kevesebb, mint a másik. Fontos megemlíteni azt is, hogy egyre nagyobb divatja van a különféle ábrák nonfiguratív megjelenítésének. Így megmarad az ábra szimbolikája, de a megjelenítésben az egyéni képzelet nagyobb teret kap, ez tipikusan jellemző az állatmintáknál. Női tetoválásoknál jellemző, amikor a nonfiguratívat vegyítik, mondjuk virág mintával. A nonfiguratív tetoválások minden témájú tetoválásnál jelen vannak, legyen szó vallási motívumokról vagy akár zenei mintákról. Minden területen vannak nonfiguratív ábrák, amik szimbolikus jelentése adott. Ha az ősi népekhez kanyarodunk vissza, akkor mindegyiknél megvannak a sajátos nonfiguratív motívumok, amik mindig kapcsolódnak valamihez, jelentenek valamit. Sok esetben védelmezték viselőjüket, ez a vallási mintáknál a legjellemzőbb. Általában minden népnél meg voltak a harci motívumok, a nőknél pedig a termékenységet hozó minták domináltak. Régen a tetoválás rituális jelentése hangsúlyosabb volt. A minta mellett jelentést hordozott az is, hogy melyik testrészre készítették a tetoválást, ugyanaz a testrész ás kultúrákban különböző jelentéssel bírt. A régi elemekről lekoptak a készítés rituális szokásai, de maguk a motívumok és a jelen korba átültetett jelentésük megmaradt. Gyakran azt is nehéz megállapítani, hogy melyik tetoválási motívum melyik néphez köthető eredendően, mert sokszor hasonlóak a mintákat felépítő szimbolikus elemek. Nézzünk meg pár nonfiguratív jellegű tetoválást a szimbolikus tartalmával.

nonfigurativ-tetovalasokAmit nem kell nagyon magyarázni, azok a horoszkópos nonfiguratív tetoválások, ezeknél egyre gyakoribb az ilyen jellegű megjelenítésük. Jelentésük, a csillagjegyen keresztül egyértelműen utal a viselőre.

Az ablak motívum megjelenítésének sok lehetősége van, ez tipikusan olyan minta, amit teljesen egyénire lehet alakítani, anélkül, hogy eredeti jelentését elveszítené. Az ablak tetoválás látens tartama a spirituális világ felé irányuló nyitottságot fejezi ki. Másik ilyen nonfiguratív tetoválás minta a csomó, megjelenítése ezer féle lehet, de tartalma mindig ugyanaz. A csomó tetoválása a kötés és oldás egységére utal, ha vallási szempontból nézzük, a Buddhizmushoz köthető. Az összetettség szimbóluma.

Nagyon sok kultúrában megtalálható a csillagvonal motívuma. A folytonosság, az energia a mindig mozgásban levés szimbóluma.

Nagyon szépen és változatosan lehet megjeleníteni a dob mintát, habár ez sem egy direkt nonfiguratív minta, megjelenítésénél mégis ez dominál. Jelentése a megváltozott tudatállapottal illetve a sámánizmussal köthető össze.

Nőknél különösen kedvelt a hullám tetováltatása a lábszár vagy a felkar köré, a hullám a folytonosság, a folytonos változás szimbóluma, igazán divatos nonfiguratív tetoválás minta.

nonfigurativ-tetovalas.

classy black

Hozzászólások kikapcsolva.

classy black
Designed by