Home
Beküldve:17th június 2011, Szerkesztő:Tetovalo

A tetoválás minták az önkifejezés egy igen ismert és hatékony módszere. Minden minta rendelkezik szimbolikus tartalommal. Ez a tartalom lehet, a tetoválás viselője számára fontos és elfogadott, és vannak olyan tetoválás minták, amelyek szimbolikus jelentése a köztudatban egységesen él. A modern társadalomban a tetoválást csak önkifejezésre használják, így háttértartalma a viselője gondolatvilágára utal. Régen a tetoválás minták az egyén helyét határozták meg a közösségen belül, jelentésük egységes, mindenki számára könnyen értelmezhető volt. Régen a tetoválást egészen más jelleggel használták, mint ma. A minták a vallási, törzsi hovatartozásra utaltak, illetve megjelenítették az egyén tetteit is, a pozitívokat és a negatívakat egyaránt. Ma is utal az egyénre, de teljesen más szinteken. Napjainkban leginkább a szubkultúrához való tartozást jelölheti. A minta régen kultúránként és azon belül nemenként, koronként és társadalmi rangonként különböző volt. Ma leginkább nemenként tehetünk különbségek a tetoválási mintáknál. Ma a tetoválás területén nagy szabadsága van az egyénnek, azt és oda tetováltat, amit akar.

A tetoválás minták jelentése a régi társadalmakban

Régen a különböző társadalmak egymástól elszigetelten éltek, és mégis mindegyiknél kialakult a tetoválás minták művészete. Sőt általában a motiváció is hasonló volt, ilyenek voltak a vallási hovatartozás megjelölésére, vallási szerep betöltésére utaló tetoválás minták. A férfiaknál a hős tettek szimbolikus megjelenítése, nőknél pedig a termékenységre utaló motívumok domináltak. A tetoválás jelentését a helye is befolyásolja. A kézfejre történő tetováltatás az egyik borneói törzsnél a társadalmi rangot jelenítette meg, amelynek azon a fontosságán kívül, hogy megjelölte viselője helyét a közösségben, fontos szerepe volt a halál után is. Hitük szerint a kézfejen lévő tetoválás minták azok, amik beragyogják a sötétséget, amíg a lélek a Holtak folyóját keresi. Más törzsnél akkor került tetoválás a kézfejre, ha valaki levágta ellensége fejét. Megint más törzsnél az ellenség fejének levágását comb tetoválással tették emlékezetessé. A nők tetoválásai általában a combon helyezkedtek el, törzsi származástól függetlenül. A női tetoválás minták a termékenység szimbolikáival bírtak.

Tetoválás motívumok a modern társadalmakban

tetovalas-mintak-hatonA tetoválás minták mai világa igen színes, ezt lehet szó szerint is érteni, mivel minden szín használata lehetséges. És átvitten is érthető, mert bármilyen motívumot választhatunk. A régi eredeti törzsi motívumoktól a playboy nyusziig bármit tetováltathatunk magunkra. A mai tetoválási minták egyetlen motivációja az önkifejezés. Minden mintának van szimbolikus tartalma, ha tetoválást csináltatunk, előtte érdemes ezeknek utána nézni. Mert úgy vélem, ha már elhatározzuk magunkat egy ilyen lépésre, akkor az esztétikai igényeink kielégítése mellett, tényleg olyanok legyenek a tetoválási minták, ami a személyiségünkre utal. Csak érintőleges, útmutatóként megemlítek néhány mintát a háttértartalmával.

1.Állatminták: ezek a megfestett állatok tulajdonságaival utalnak a tetoválás minták viselőjére. A farkas: vadságot és szabadságot szimbolizál

béka: szerencse, termékenység, de a bűnt is megtestesítheti

galamb: a tetoválások tekintetében a béke megtestesítője, de gyakran a hírnököt is szimbolizálja a posta galambok révén.

gólya: szerencse, gyermekáldás, ahogy a népi babonában is, valamint szimbolizálhatja a vándorlást.

aranyhal: gazdagság, szerencse tetovált szimbóluma

 

2. Formák: mindegyik formának, kör, négyzet… van sajátos jelentése, mindegyik utal valamire. Itt most pár kidolgozottabb tetoválás mintaként gyakrabban használtat említenék:

csillag: őrző, védelmező motívum, valami új születését szimbolizálhatja

csomó: a Buddhizmusban a nyolc szerencsés jel egyike. Kötés-oldás, számomra az összetettség szimbóluma.

 

A tetoválás minták listája jelentéssel vagy akár a nélkül is igen hosszú. Főleg nők tetováltatnak maguknak szívesen virágmintákat, minden virágfaj szimbolizál valamit. A betűknek és a számoknak is külön jelentése van. Igen kedveltek a horoszkópos tetoválás minták is, ez komplexebben utalnak a személyiségre.

harcos-no-tetovalas-mintak.

classy black

Hozzászólások kikapcsolva.

classy black
Designed by